OP PAD NAAR SANTIAGO

woensdag 1 juni 2011

Het Ijzeren Kruis

Het Ijzeren Kruis

Geplaatst op: 2011-06-01 21:53:45

We hebben het vanmorgen vroeg bereikt, Cruz Ferro. Was  erg koud toen we daar aankwamen. Net boven het vriespunt, op de grond waren de planten wit. Toch wel een hele belevenis om alle schelpen die we van thuis hadden meegenomen daar achter te laten. Alle namen van familie,vrienden en kennissen hadden we erin geschreven en ook eentje voor al diegene die ons volgt.Toch wel een tijdje stil gestaan bij het al het voorgaande wat in ons leven gebeurd is.


We weten ook wel dat het een ritueel is waar anderen wellicht raar van staan te kijken, maar dat doet er niet toe. Voor ons is het een mijlpaal op deze route.Stil staan bij het verleden en daarna fris in de toekomst kijken is zeker geen slechte gedachte. Op deze Camino kom je jezelf vaak tegen en besef je dat er meer is dan alleen maar opstaan en denken aan geld verdienen, eten en drinken in weelde, en maar klagen over hoe het nog beter en ook anders moet. Ik denk dat we ons te weinig inbeelden wat het is om eens in een andere omstandigheid te leven, een waarin minder bedeelden in deze wereld dagelijks  vertoeven. Ook kan je best in een goed land zoals Nederland leven, daar doen we allen aan mee, wij ook, maar dat neemt niet weg dat we bevoordeeld zijn.Allerlei kerken die we op onze route zijn tegengekomen zijn voor ons niet het ultieme,zeker niet. Toch heb ik meerdere keren op een bankje in een van hen gezeten en zomaar eens overpeinzen. Dat heeft niets met Rome te maken.

Ik ga niet te filosofisch doen hoor, terug naar de orde van de dag. Was een zware afdaling en we zijn dan ook nier verder gekomen dan¨El Acebo¨. 20 km, genoeg vandaag. Dit is een dorp om nooit te vergeten, net een sprookje,schitterend.Ook de weg ernaar toe, ondanks dat deze bepaald niet eenvoudig was, in een woord, overweldigend. We zijn van 1500 meter, vandaar zo koud, naar 1200 gedaald en morgen naar Ponferrada op 540 meter. We hebben dus noch iets te doen. Toch is elke dag een en denk je niet aan morgen, dat zie je dan wel weer. Het doel is de CAMINO niet Santiago.Daar wil je natuurlijk wel eindigen.Net een heerlijk pelgrimsmenu gegeten zoals practisch dagelijks. Helemaal niets mis mee en straks vroeg slapen. Alhoewel we vandaag niet om 10 uur binnen moeten zijn omdat we een enkele kamer hebben genomen. Af en toe niet in de herberg maar ook een beetje luxe. Zo zie je maar wij zijn ook niet roomser dan de paus, hoor.

Morgen weer meer over onze Camino. Groetjes ED & Frieda.